Megelőzte a korát

A Toshiba Portege R500 nem mai darab, ilyen könnyű és vékony notebook még nem járt a kezeink között, pedig számos netbookot teszteltünk az utóbbi időszakban. No a Portege nem is netbook kategória, holott súlyban és méretben szinte az összes netbookot veri, de tudása és hardverelemei alapján munkára ajánlható, kényelmes és elegáns eszköz mindennapi használatra. Ami a cikk aktualitását adja, hogy míg korábban aranyárban mérték, manapság már beszerezhető egy középkategóriás notebook áráért.
 

A fogyókúrás, hajlékony notebook

 
 
 
 
Ami mindenkinek feltűnik már az első találkozás során az a mérete és a „súlya”, ezt az érzést a fényképek csak szemléltetni tudják átadni semmiképpen sem. Aki szemezett korábban ezzel a típussal vagy éppen a mi leírásunk kelti fel érdeklődését. Mindenképpen menjen el egy boltba nézze meg közelről vegye kézbe: a gép vonzereje ebben rejlik. Hamar kötődés tud kialakulni első testközeli érintkezések során, szerelem ez első tapintásra…

 
 
Toshiba Portege R500
A Toshiba Portege R500-asnak nem csak pehelysúlya, kis mérete, szinte már-már abszurd vékonysága meggyőző erő, hanem a felhasznált anyagok, az összerakottság a minden a helyén van érzés az, ami a luxus notebookok sorába emeli ezt a nem mindennapi gépet. Van egyfajta életérzés is benne: ritkaság egy tárgyalóasztalon, legalább annyi irigyet vált ki, mint a MacBook Air, ha valahol megjelenik, általában mindenki szeretné közelebbről megvizsgálni.
 
Van is miért: az egyik különlegessége a WXGA Transflective, ami magyarul annyit jelent, hogy a háttér megvilágítás úgy került kialakításra, hogy erős fényben is viszonylag jól látható legyen a gép kijelzője, ehhez persze pont a kijelzővel szemben középen érdemes elhelyezkednünk, mert más szögből keveset látunk. Megvan ennek is az előnye: hiszen publikus helyen használva a gépet így megóvhatjuk magunkat az óvatlan tekintetektől. A kijelző átlagos 12,1 hüvelykes, 1280x800 pixel felbontású, 16:10-es képarányú WXGA.
 
 
A képernyő másik érdekessége a hajlékonyság:
 
 

A videó a kijelző hajlítgatásán túl azt is előre vetíti, hogy az átlagosnál nagyobb igénybevételt is jobban tűri a gép, bár tartós tesztet sajnos nem tudtunk végezni, azonban érzésre mi is úgy gondoltuk, hogy kevés az olyan elem, alkotórész, ami letörhet, beakadhat, megsemmisülhet, a legérzékenyebb rész a kijelző pedig a konstrukció okán igen csak jól van védve. (A hajlítgatásnak mi sem tudtunk ellenállni, kipróbáltuk ;) Mivel a gép erőssége a mobilitás így egy külön szoftver érzékeli a szabadesést, ütődést és rezgést, bármilyen irányú is legyen. Észlelés esetén pillanatok alatt parkoló-állásba helyezi a merevlemez író- és olvasófejét, mellyel védelmet nyújt értékes adatainak.
 
 
 
Használhatóság, billentyűzet, touchpad

 
Tekintettel arra, hogy a gép zömében alacsony fogyasztású elemekből lett összerakva az alap akkumulátorral szerelt notebook is folyamatos WiFi használat mellett bő 4 óra használatot kibírt. Emellett extraként választható nehezebb 6 cellás akku is annak, aki 1-2 órával szeretné megnövelni az üzemidőt.
 
A billentyűzet nem teljes értékű ugyan, hiszen a hagyományos méretének kb. 90%-a, de minden fontos funkció külön fizikai gombot kapott. A gombok normál méretűek még viszonylag nagyobb ujj mérettel is kényelmesen használható, ami a legtöbb netbook esetén problémát jelenthet. A billentyűzet kiosztását is remekül megoldották a Toshiba mérnökei, gyakorlatilag a billentyűzet jobb és bal oldalán nem is maradt felhasználatlan terület.
A gép jobb oldalán kapott helyet az Ethernet csatlakozó a WiFi be/kikapcsoló gombja, egy USB port és a gép jobb oldalának nagy részét elfoglaló optikai meghajtó (Panasonic (Matsushita) gyártmányú UJ-844S DVD-író/olvasó).
Toshiba PortegeA notebook bal oldalán kapott helyett a táp kábel csatlakozója, egy D-Sub monitorkimenet, 2 db USB port között egy FireWire csatlakozó és a hűtőventilátor rácsa, valamint egy mikrofon és fülhallgató bement, illetve a Toshiba laptopokon már megszokott hagyományos „Szent Potméter” azaz a klasszikus „tekerős” hangerőszabályzó. A Toshiba potméter már-már olyan kultikus egység, mint a japán autókban a Szent „Kvarcóra” a középkonzolon, amely azon kívül, hogy hagyomány a Toshibánál rendkívül hasznos is főleg, ha néma csendben kívánjuk elindítani a gépünket, köszönet érte.
A Toshiba R500-as viszonylag nagyméretű touchpaddal rendelkezik, amely kellemes tapintású és mindenekelőtt jól használható, kellően érzékeny és jó helyen van elhelyezve a tapipad jobb és bal gombja között helyet kapott egy ujjlenyomat-olvasó is.
 
 
 
Műszaki paraméterek:

 
Processzor, Mhz: Core2Duo U7700 (1330)
Memória, Mb: 2048 MB
HDD, Gb: 160 GB
Kijelző: 12" WXGA Transflective
Optikai meghajtó: DVDRW SM
LAN: 10/100/1000
USB: 3 db
Firewire: van
Wireless LAN: b/g/n 300mbps
Bluetooth: van
Videokártya: 128 Mb Intel GMA 950 integrált
Op. rendszer: Win Vista Business/ XP Pro
Billentyűzet: magyar
Egyéb portok: VGA
Poz. eszköz: Touch pad
Kártyaolvasó: SD card
Akkumulátor: 5800 mAh (Li-ion)
Jótállás: 3 év
Ujjlenyomat-olvasó: van
Dokkcsatlakozó: van
PCMCIA: van
Szín: ezüst
 
Manapság már nem egy erőgép a Toshiba R500-as, de munkára, mindennapi használatra tökéletes eszköz.
 
 
 
 
Hiányosságok:

 
Ennyi pozitív tulajdonság után vegyük sorra miben kell kompromisszumot kötnünk: a webkamera kimaradt, ezt ne is keresse senki: nincs. A gép kialakítása okán az átlagosnál jobban melegszik, ezen sincs miért csodálkozni, hiszen olyan vékony és lapos a készülék, hogy a megtermelt hőmennyiség az egyetlen rendelkezésre álló helyen azonnal távozik, azaz ha éppen szabadban tartózkodunk a téli hidegben tegyük bátran a kezünket a bal oldali hűtőrácshoz és 1 perc alatt felmelegszik.
 
 
 
Végítélet:

 
Külseje, kidolgozása és kiemelt tulajdonságai révén a luxus notebook kategóriába is sorolhatjuk a Toshiba R500a-t, amely nem mai darab, többen írtak már róla és legfőbb hátrányául az árat jelölték meg pedig ma már ez nincs így.
Igaz, hogy induláskor igencsak borsos áron lehetett beszerezni: 600.000 – 700.000 Ft. Később akciósan már meg lehetett venni 300.000 Ft környékén, de még ez is túl magas volt ahhoz, hogy tömegcikké váljon Magyarországon. Minden bizonnyal ez nem is volt célja a Toshibának a Portege sorozattal és valószínűsíthető, hogy a jövőben sem a netbookok versenytársa lesz, viszont valószínűleg a kifutó árunak köszönhető a mostanság meghirdetett ára, amelyért alkalmi vételnek számít, amíg a készlet tart…

A konkrét gépek és árak megtalálhatók itt: