top-image

Kezdjük azzal mennyibe is kerül ez a netbooknak tűnő könnyedén hordozható erőgép az a Samsung Q330-as bruttó 230 ezer forint körüli áron kapható, ami ha csak ránézünk, elég borsosnak tűnik a vékony és méreteit tekintve is szinte a netbook kategóriát súroló notebookért. Becsukva amúgy sincs rajta semmi izgalmas, „átlagosan elegáns”. De ne higgyünk a látszatnak, a Q330 számtalan kellemes meglepetést tartogat a burkolaton belül.

Kicsi, de erős
A gép lelkét egy Intel Core i3 350M processzor adja, 4 GB RAM memória társaságában, ami eleve nem rossz teljesítmény egy 13”-os notebooktól. A kijelző LED háttérvilágítást kapott, ettől függetlenül a minősége nem kiemelkedő. Ha a megfelelő szögből nézzük, akkor csodálatos, élénk színei vannak, de amint egy kicsit is elmozdulunk az optimálistól, rögtön elkezd fátyolosodni a látvány. A dolog nem olyan zavaró, mint amilyennek így leírva tűnik, de azért nem is sorolható az előnyök közé. Ráadásul enyhén tükröződik is, bár ez munka közben szerencsére egyáltalán nem zavaró. A képernyő maximális felbontása 1366x768 pixel.

 

 

 

 

Megelőzte a korát

A Toshiba Portege R500 nem mai darab, ilyen könnyű és vékony notebook még nem járt a kezeink között, pedig számos netbookot teszteltünk az utóbbi időszakban. No a Portege nem is netbook kategória, holott súlyban és méretben szinte az összes netbookot veri, de tudása és hardverelemei alapján munkára ajánlható, kényelmes és elegáns eszköz mindennapi használatra. Ami a cikk aktualitását adja, hogy míg korábban aranyárban mérték, manapság már beszerezhető egy középkategóriás notebook áráért.

Az Acer tajvani gyártója komoly meglepetést okozhat a számítógépes piacon, hiszen a Dell-t megelőzve hamarosan akár a második helyre is feljöhetnek a számítógépes hardvergyártók piacán. Furcsa módon számukra egyenesen kedvezett a mai napig érezhető gazdasági válság és hangulat. Az Acer eladásai ugyanis jóval mérsékeltebb ütemben estek vissza, mint a nagy riválisok esetében. Ez főként azzal magyarázható, hogy ők némileg szabadabban válogathatnak az igazán olcsó alkatrészeket beszállító gyártók között, illetve teljes portfóliójukat tekintve is az alacsonyabb árfekvésű netbook/notebook készülékekre helyezték a hangsúlyt, míg a legtöbb konkurens továbbra is hagyományos személyi számítógépeket kínál a vásárlóknak. Az Acer gépek elsősorban a kedvező ár/érték arányú termékeinek köszönhetik sikerüket, nincs ez másképpen az Acer AS 5732Z-vel sem.

 

A Toshiba Portégé A600 tesztje során nem hagyhatjuk figyelmen kívül, hogy nem is olyan rToshiba Portege A600égen járt nálunk egy régebbi típus a Toshiba R500-as. Méretre ugyanabba a kategóriába lehet sorolni mindkettőt. Hordozhatóságban megjelenésben is sok a hasonlóság, mégis fontos különbség van a két notebook között. Ha valaki igényes, könnyen hordozható gépet keres, mindkét Toshiba jó választás lehet. Hangsúlyozni kell, hogy bár méretileg sorolhatnák a gépeket netbook kategóriába is, de tudásuk, teljesítményük alapján ezek teljes értékű kisméretű notebookok, amelyek hosszú távra szándékoznak beépülni családunkba, munkahelyünkre. Tetszik mindkettő, de melyiket válasszam?
bottom-img
süti beállítások módosítása